Cosmic Panda: YouTube makeover

Ranije danas, YouTube je na svom zvaničnom blogu objavio da je korisnicima na raspolaganju eksperimentalna verzija ovog najposećenijeg sajta za deljenje video snimaka. Ja ne bih bio ja, kad ne bih odma’ potrčao da vidim šta to novo iz Google spremaju. Nekad doduše to ne bude baš odmah, ako zahteva pozivnice, ali ako može odmah da se “uleti”, tu sam.

I tako sam ja ušetao na stranicu koja omogućava prelazak na Cosmic Panda. Vrlo je jednostavno, samo kliknete na link, i eto vas u kosmosu. Naravno, isto tako, ukoliko posetite istu tu stranicu, a eksperimentalni ugođaj je već uključen, imate opciju da se vratite na stari YouTube. Ali, mislim da vam ta opcija neće trebati ;)

Na prvi pogled se vide neke promene, ali su vrlo suptilne. Nećete imati nikakvih problema da se snađete, sve je praktično ostalo na istom mestu, samo lepše izgleda. Nekako je u ovoj varijanti dobio taj Web 2.0 izgled o kome svi non stop trube.

Ako krenem da objašnjavam svaku pojedinost, post ima da se oduži na 15 strana, a to ne želim. Napravio sam nekoliko sličica novog YouTubea, koje imaju za cilj da vas namame da probate “Pandu u kosmosu”.

YouTube home pageAko pogledate ovu sliku (klikom na sliku otvoriće se slika u punoj veličini, gde se sve lepo vidi), videćete da je u pitanju naslovna strana YouTube, praktično identična onoj staroj, ali sa “prolepšanim” elementima za pretragu, i pristup vašem profilu. Primetite da postoji jasno istaknut filter za aktivnosti na YouTube: pogledajte sve aktivnosti, aktivnosti na kanalima koje pratite, ili preporučene snimke. Na ovoj strani će vam biti pokazani, hronološki, poslednji objavljeni snimci na kanalima koje pratite, predlozi bazirani na vašem dotadašnjem ukusu, kao i snimci koje je neko od vaših prijatelja stavio u “favorites” ilikoje lajkuju. Ne znam po kom kriterijumu određuju koliko snimaka če prikazati, čini mi se da što ređe objavljuju snimke, manje će ih biti. U svakom slučaju, jasno je, i pregledno.

YouTube channel Na ovoj slici možete da vidite kako izgleda vaš kanal. Na uvećanoj slici, primetite da kod svakog segmenta stranice postoji maleni link edit. Ukoliko želite da izmenite iz koje playliste će se prikazivati glavni video na vašem kanalu, kliknete na edit koji se nalazi pored tog segmenta. Isto važi i za promenu playlista koje želite da se pojave kao Featured. U donjem desnom uglu ćete videti dugme “Other channels”. Ono služi za ubacivanje drugih kanala na vaš. Vrlo korisno ukoliko želite da sa svojim prijateljima podelite vama zanimljive kanale. Većinom desne strane dominiraju informacije o vlasniku kanala. Vi birate koje će informacije biti prikazane, jednostavno otkačite koji podatak je vidljiv a koji nije. Naravno, izmena ide pomoću linka edit koji se nalazi iznad ovog segmenta, u gornjem desnom uglu.

YouTube browse play Jedna super stvarčica, koju doduše mogu da koriste samo korisnici Google Chrome browsera je, da dok vršljate po youtube, video i dalje ide, i ne prestaje. Koliko li smo samo puta poželeli da je ovo moguće :) Vrlo je jednostavno vratiti se na video koji svira, on je uvek prisutan u vrhu stranice, zapravo cela playlista. Moram da primetim da ovo sve prilično glatko ide, nema nekog zastajkivanja, “štucanja” i sličnih “specijalnih efekata”. Zapravo, jako brzo radi, čini mi se brže nego na starom YouTube. A sve to na laptopu koji i nije nekih performansi, Celeron (single core) na 2.2 GHz i 2 GB RAM memorije. Relativno slaba mašina u poređenju sa današnjim spravama :)

YouTube play I dođosmo do poslednje sličice za danas :) Ovako izgleda kad pustite neki snimak. Prilično lepo, zar ne? Sada video dominira centtralnim delom stranice, moguće je gledati ga u nekoliko veličina, a ispod njega se nalazi playlista koju slušate. Ostali snimci određenog kanala se nalaze sa desne strane, ispod ikonica za biranje veličine. Sigurno vam nisu promakle ni strelice sa obe strane snimka, koje služe za kretanje kroz snimke. Ispod playliste, nalaze se dve opcije, pogled na komentare, ili na preporuke za dalje gledanje. Novina je da sada postoji i stranica sa informacijama o izvođaču. Za sada sam video mali broj ovakvih stranica o popularnijim bendovima, ali verujem da će vremenom rasti njihov broj. Nepoznato mi je ko uređuje te stranice.

Ima još pregršt opcija i funkcija, i nemoguće je sve ih pokriti. Reći ču vam samo da postoji i neka vrsta video editora na samom sajtu, nisam ga probao, ali izgleda moćno :) Moja je najtoplija preporuka da isprobate YouTube Cosmic Panda, klikćete i otkrivate šta su nam to sve zakuvali u Google :)

Uživajte…

Comments are closed.