Projekti

Šta li sam ja to radio do sad? U stvari, prvo bolje da kažem čime se bavim. za one koji se nisu smarali da čitaju biografiju. Bavim se programiranjem, u poslednje 4 godine isključivo web programiranjem. Ne, ne koristim Front page, Dreamweaver i slične alatke, ne bavim se dizajnom. Opšte je poznata i prihvaćena činjenica da su programeri užasni dizajneri. Iz tog razloga ni ne pokušavam da dizajniram bilo šta.

Imam dosta zanimljivih projekata za sobom, bilo da su zanimljivi u globalu, ili samo meni. Nabrojaču samo neke od njih, jer iskreno, nije baš sve što sam radio vredno pomena (a nešto ni hvale)

Proprietary projekti

SAUT Professional – http://www.sautpro.com/ – Radio sam na pojedinim delovima sajta, kao i nekim aplikacijama za internu upotrebu u firmi, od kojih je jedna aplikacija za kreiranje i postavljanje promo paketa na sajt. Druga je za unošenje i popunjavanje tehničke dokumentacije o proizvodima. Ima ih još dve-tri, ali se ne sećam šta su tačno radile. Jedna je trčala na serveru i starala se da sinhronizacija između servera i web sajta bude odrađena.

World Guitar Competition – http://www.worldguitarcompetition.com/ – Pojma nemam šta se desilo sa ovim sajtom. Čak mislim da se celo to takmičenje nije ni desilo. Kako i zašto sam ja njima radio to što sam radio, ne znam ni ja, zna jedna osoba, koju neću i ne želim da imenujem. Sve u svemu, odradio sam tehničku podršku u vidu instalacije i podešavanja alata za video konverziju: ffmpeg, mencoder, flvtool2, i druge.

Čit@j mi! – Radio-televizija Vojvodine – http://www.rtv.rs/ – Integracija i implementacija servisa Čit@j mi!, servisa za osobe sa oštećenim vidom. Server za sintetizaciju teksta u govor je napravila firma Alfanum iz Novog Sada. Ja sam odradio onaj sladak deo povezivanja sajta sa serverom. Postoji i neka bazična statistika korišćenja servisa.

Odloženo gledanje – Radio-televizija Vojvodine – http://media.rtv.rs/ – Platforma za odloženo gledanje. Kompletan projekat sam sa tehničke strane uradio ja. Dizajn baze, programiranje i sl. Neke od mogućnosti sajta su: komentari i ocenjivanje svake epizode, napredno pretraživanje, RSS kanali za svaku emisiju, kompletno urađen na ćirilici i latinici. Interfejs je dobro poznat, i lak za korišćenje. Administrativni deo je polu-automatizovan, emisije se po završetku automatski preuzimaju i pripremaju za finalno sečenje i publikovanje, odloženo publikovanje epizoda, publikovanje/depublikovanje svake epizode, automatsko popunjavanje dužine i veličine fajla, bazično editovanje fajla (trimovanje “repova” sa početka i kraja). Trenutno, zbog pređašnjih tehničkih zahteva i uslova, platforma radi sa kombinovanim načinom prikazivanja epizoda. Prvi način je embedovani plug-in za puštanje WMV fajlova. Novi sistem, koji sam jedva izdejstvovao, radi konverziju epizoda u MP4 (H.264/AAC), i prikazivanje na mnogo elegantniji način, preko Flash plejera. Intenzivno se radi na punoj implementaciji drugog načina. Sajt je potpuno XHTML 1.0 Strict kompatibilan (sem u Operi, zbog <object> taga

Lični projekti

SKR.rs – Skrati link – http:/skr.rs/ – Srpski sajt za skraćivanje linkova. Opet, kompletno osmišljen i realizovan s moje strane, uz nesebičnu pomoć mog prijatelja Vladimira Kolara, koji je uradio dizajn servisa. Zverko, koga ja zovem Scraticus, je njegovih veštih ruku delo. Bez njega (Vlade), ovaj servis bi izgledao apsolutno sterilno i užasno.

PHP klasa za transliteraciju latinice u ćirilicu. Prilično korisna stvar, uskoro će biti raspoloživa za preuzimanje. Ova klasa je između ostalog, korišćena i za projekat Odloženo gledanje RTV.